July 3, 2010

Ubuntu partíció csatolása Windows7 alatt


Elképzelhetőnek találom, hogy nem én vagyok az egyetlen embere aki úgy használ Linuxot, hogy egy másik partíción helyet foglal egy Windows is. Ubuntu alól mindent elérhetünk a Win partíciónkon, viszont ugyanez windows alatt kicsit máshogy alkul. Nem nagyon támogatja a rendszer az Ext fájl rendszert, ezért nem is látja, hogy egyáltalán van ott egy másik operációs rendszer is rajta kívül. Létezik egy program azt Ext2explorer, mely erre lett kitalálva. Egy total commanderszerű ablakot kapunk ahová fel van mappelve a partíció és tudunk böngészni. Htránya, hogy nem nagyon támogatja azt Ext4-et,ezért egy művelet után crashel a program. Nem valami megnyerő....
Ellenben létezik egy ingyenes, sokak által kedvelt virtuális számítógép kezelő aVirtualBox. Szépsége, hogy hasonlóan VMWare-hez Ő is képes kezelni raw azaz a fizikai partíciókat, lemezeket. Ahhoz hogy megtudjuk valósítani ezt a következő lépéseket kell végrehajtanunk Windows alatt:


1. Töltsük le és telepítsük a Vbox Windowsra készült verzióját: http://download.virtualbox.org/virtualbox/3.2.6/VirtualBox-3.2.6-63112-Win.exe


2. Nyissuk meg a commandline toolt: Start/Futtatás (ha nincs akkor a kereső sávba)/cmd (érdemes rendszergazda joggal futtatni)


3. Navigáljuk abba a mappába ahova a Vboxot telepítettük (pl.: cd C:\ProgramFiles\Sun\ VirtualBox) majd adjuk ki a következő parancsot:

VBoxManage internalcommands listpartitions -rawdisk \\.\PyhsicalDrive0

Az utasítás hatására kilistázódik a lemezünkön található partícióink. Itt jegyezném meg, hogy a \\.\PyhsicalDrive0 megadott 0 érték a lemezszámát jelzi, ez a gépben helyet foglaló HDD-k számának függvényében válzohat (0, 1, 2 etc.).


4. Maradjunk a Vbox mappájában és adjuk ki a következő utasítást:

VBoxManage internalcommands createrawvmdk -filename /a_fájl_helye/ubunt.vmdk -rawdisk \\.\PhysicalDrive0 -partitions 1

A parancs hatására a megadott helyre létrejön egy .vmdk fájl -a megadott névvel- ami már csatolható is egy virtuális géphez. Érdemes valamilyen kis fogyasztású linuxhoz csatlakoztatni, hogy ne egye meg a memóriánkat. Ha megvan akkor csatoljuk az adott meghajtót és már használhatjuk is elérjük a Linuxos partíció adatait.

LVM illetve titkosított LVM használatával annyiban módosul a dolog, hogy telepítenünk kell -ha nem támogatná a rendszer az LVM-et- az lvm2 csomagot majd kiadjuk a vgscan utasítást, ami megkeresi az LVM köteteket, majd csatoljuk ilyen módon:

mkdir /mnt/hdd (ahova csatolni akarjuk)
mount /dev/mapper/hdd /mnt/hdd (amit)

Titkosított LVM során ezt a műveletet megelőzi egy feloldási parancs:


cryptsetup luksOpen /dev/sdb1 hdd 
Lényegében ennyi lenne a csatolás, vboxban az aktuális virtuális gépen csinálhatunk egy samba megosztást, vagy használhatjuk a vbox mappa megoztóját.
Samba megosztás nálam:

Ubuntu Server (erre a célra remek, -debian körülményesen kezeli az ext4-et- másra nem ajánlom) alatt használom 80MB memóriával:

[global]
netbios name = ubipart
server string = Ubuntu HardDrive partition
workgroup = WORKGROUP
security = user


[Ubuntu 10.04 x86_64]
comment = Ubuntu partition in Windows7
path = /media/ubi
writeable = yes
browseable = yes
valid user = nuke


A felcsatolt partíció elérhető ssh-n keresztül is a WinScp nevű program használatával.

No comments:

Post a Comment